ACT eller Acceptance Commitment Therapy brukar räknas till KBT-traditionen (Kognitiv beteendeterapi), och är en terapimodell som i ett stort antal kontrollerade studier visat sig ha god psykologisk effekt vid t ex ångestproblematik, depression, fysiska smärttillstånd, trauma och missbruk. ACT har ursprungligen utvecklats av den amerikanske psykologen och universitetsprofessorn Steven C. Hayes och hans team.

Utöver att vara en psykoterapeutisk metod, är ACT ett förändrings- och utvecklingsverktyg som också fått vidare tillämpning – i relationer, för arbetsgrupper och organisationer, ledarskap, självutveckling och coaching. Och som tillämpning i stort och smått i den egna vardagen.

ACT förenar nytänkande med tradition inom psykologin. I ACT möts forskningsanknuten inlärningspsykologi och förhållningssätt som hämtat inspiration från österländska discipliner och som handlar om hur vi förhåller oss till vårt eget inre upplevande.

De sex kärnprocesserna i ACT

Den teoretiska grunden för ACT är en nyare inlärningspsykologisk teori som kallas för Relational frame theory, eller RFT.

ACT lyfter fram balansen mellan acceptans och förändring, mellan inre perspektivtagande/mindfulness och aktiv handling. På det inre planet handlar ACT primärt inte om att försöka förändra tankar och känslor eller tänka mer ”positivt”, utan om att förhålla sig till de tankar, känslor och minnen man har. ACT ger verktyg både på det inre och det yttre planet. Genom att lägga vikt vid förmågan till perspektivtagande, med hjälp av upplevelseorienterade övningar och metaforer snarare än analys och ”bearbetning”, samt befrämja självmedkänsla och meningsfulla handlingsval, kan ACT erbjuda genvägar till förändring också i lägen som känns mer eller mindre fastlåsta.

Med denna metod arbetar:

Gunn-Henny Dahl